Odrůdy angreštu

Angrešt na vaší zahrádce: Jak pěstovat a které jsou ty nejlepší odrůdy pro bohatou úrodu?

Angrešt, drobné, ale chuťově výrazné bobule plné vitamínů, patří k tradičním obyvatelům českých zahrad. Jeho pěstování není nijak složité a odměnou vám bude bohatá úroda, kterou využijete na koláče, džemy, kompoty nebo si ji prostě jen tak vychutnáte čerstvou. Pokud uvažujete o výsadbě nebo chcete rozšířit své stávající záhony, poradíme vám, jak na to a hlavně – které jsou ty nejlepší odrůdy angreštu pro domácí pěstování.

Proč pěstovat angrešt?

  • Nenáročnost: Angrešt je poměrně odolný keř, který při správné péči plodí mnoho let.
  • Všestrannost: Plody mají široké využití v kuchyni.
  • Zdraví: Jsou bohaté na vitamíny (zejména C), minerály a vlákninu.
  • Rychlý výnos: První úrody se dočkáte obvykle brzy po výsadbě.

Výběr nejlepší odrůdy angreštu – klíč k úspěchu

Při výběru sazenice byste se neměli řídit jen barvou plodů nebo obrázkem na etiketě. Klíčovým faktorem, který výrazně ovlivní úspěch pěstování a vaši spokojenost, je odolnost odrůdy proti padlí americkému (Sphaerotheca mors-uvae). Toto houbové onemocnění dokáže během krátké doby znehodnotit celou úrodu a oslabit keř. Proto se při hledání nejlepší odrůdy angreštu zaměřte právě na ty rezistentní či tolerantní.

Dalšími faktory při výběru jsou:

  • Barva a chuť plodů: Zelené, žluté, červené – od sladších po kyselejší.
  • Doba zrání: Rané, střední, pozdní.
  • Trnitost: Existují i téměř beztříšké odrůdy, což oceníte při sklizni!
  • Vzrůst keře: Některé odrůdy rostou více vzpřímeně, jiné se rozrůstají do šířky.

Jaké jsou tedy ty nejlepší odrůdy angreštu doporučené pro české zahrady?

Zde je několik osvědčených tipů, které vynikají svou odolností a chutí:

  1. Invicta: Velmi oblíbená, brzy zrající odrůda se světle zelenými plody. Je vysoce odolná proti padlí a má dobré výnosy. Plody jsou středně velké až velké, vhodné na zpracování i přímý konzum. Keř je vitální, středně trnitý. Patří mezi spolehlivé a nejlepší odrůdy angreštu pro začátečníky i zkušené zahrádkáře.
  2. Rolonda: Středně raná odrůda s velkými, žlutozelenými až narůžovělými plody. Má výbornou chuť a je značně odolná proti padlí. Plodnost je pravidelná a vysoká. Trnitost střední.
  3. Remarka: Středně pozdní odrůda s červenými, středně velkými plody sladkokyselé chuti. Vyznačuje se vysokou odolností k padlí a mrazu. Vzrůst keře je středně silný, trnitost menší.
  4. Karát: Česká odrůda s velkými, žlutozelenými plody vynikající sladké chuti. Je velmi odolná proti padlí. Keř roste bujně, trnitost je střední. Skvělá odrůda pro přímý konzum.
  5. Pax: Červená, středně raná odrůda s poměrně velkými plody. Hlavní předností je téměř beztříškost nebo jen velmi slabá trnitost, což výrazně usnadňuje sklizeň. Odolnost proti padlí je dobrá.
  6. Alan: Raná odrůda se středně velkými až velkými, sytě červenými plody sladší chuti. Dobře odolává padlí. Keř je středně vzrůstný s menším množstvím trnů.

Výběrem těchto nebo podobně rezistentních odrůd si ušetříte mnoho starostí s chemickou ochranou a budete se moci těšit ze zdravých plodů. Jsou to skutečně jedny z nejlepších odrůd angreštu, které na trhu najdete pro domácí účely.

Kam angrešt vysadit a jak připravit půdu?

Angrešt preferuje slunné nebo mírně polostinné stanoviště. Na plném slunci mohou být plody náchylnější k úžehu a keř k rychlejšímu vysychání, v přílišném stínu zase méně plodí a jsou náchylnější k chorobám. Půda by měla být propustná, humózní a mírně vlhká. Těžké, jílovité a zamokřené půdy angreštu nesvědčí.

Před výsadbou půdu důkladně připravte – zryjte ji a zapravte do ní kvalitní kompost nebo dobře rozleželý hnůj.

Výsadba angreštu krok za krokem

Ideální doba pro výsadbu je podzim (září-listopad) nebo časné jaro (březen-duben), dokud keř neraší.

  1. Vykopejte dostatečně velkou jámu (dvakrát širší než kořenový bal).
  2. Na dno jámy dejte vrstvu kompostu nebo hnoje.
  3. Sazenici zasaďte o něco hlouběji, než rostla ve školce (asi o 5-10 cm), podpoříte tak tvorbu nových kořenů a výhonů.
  4. Kořeny rovnoměrně rozprostřete.
  5. Jámu zasypejte zeminou smíchanou s kompostem a jemně ušlapejte.
  6. Vydatně zalijte.
  7. Dodržujte rozestupy mezi keři asi 1,5 – 2 metry, podle vzrůstnosti odrůdy.

Péče o angrešt během roku

  • Zálivka: Pravidelně zalévejte, zejména v suchých obdobích a v době tvorby plodů. Angrešt má mělčí kořeny, takže snadno trpí suchem.
  • Hnojení: Na jaře přidejte k patě keře kompost nebo použijte hnojivo pro bobuloviny.
  • Řez: Správný řez je pro zdraví a plodnost angreštu klíčový! Provádí se obvykle na podzim po opadu listí nebo v předjaří. Odstraňují se staré, poškozené, křižující se nebo příliš husté výhony. Cílem je prosvětlit keř a podpořit růst nových plodných výhonů (nejvíce plodí dvou- a tříleté dřevo).
  • Ochrana proti chorobám a škůdcům: Díky výběru nejlepších odrůd angreštu odolných proti padlí výrazně snížíte potřebu chemické ochrany. Pokud se padlí přesto objeví (bílý moučný povlak na listech a plodech), napadené části odstraňte a zvažte postřik (existují i ekologické přípravky na bázi síry nebo hydrogenuhličitanu draselného). Sledujte i další škůdce jako přástevník angreštový nebo mšice a v případě potřeby zasáhněte.

Sklizeň angreštu

Angrešt sklízíme postupně od června do srpna, podle odrůdy a účelu použití. Pro zavařování a kompoty se hodí plody pevnější, ještě ne úplně zralé. Pro přímý konzum a džemy nechte plody plně dozrát, budou sladší.

Závěr

Pěstování angreštu je vděčná záležitost, která přinese radost vám i vaší rodině. Pečlivým výběrem nejlepší odrůdy angreštu, ideálně z řad těch odolných proti padlí, si zajistíte zdravý keř a každoroční bohatou úrodu lahodných plodů. Pusťte se do toho a vychutnejte si angrešt přímo z vaší zahrádky!

Více detailních informací naleznete u jednotlivých odrůd: