Odrůda angreštu Achiles
Odrůda angreštu Achiles
Angrešt Achiles: Král mezi ranými odrůdami
Hledáte-li ranou odrůdu angreštu s lahodnými plody a vysokou odolností vůči chorobám, angrešt Achiles je pro vás tou pravou volbou. Tato česká odrůda si získala oblibu pro svou nenáročnost na pěstování a bohatou úrodu sladkých, šťavnatých bobulí.
Původ a charakteristika
Angrešt Achiles pochází z České republiky a vyznačuje se raným dozráváním, obvykle již v první polovině července. Keř je středně vzrůstný s rozložitou korunou. Trny jsou středně dlouhé a řídké, což usnadňuje sklizeň. Plody jsou středně velké až velké, oválného tvaru, s tenkou, žlutozelenou slupkou, která při plné zralosti získává jantarový nádech. Dužnina je šťavnatá, sladká s příjemnou, osvěžující kyselostí.
Pěstování a péče
Achiles je nenáročný na pěstování a daří se mu v běžné zahradní půdě na slunném až polostinném stanovišti. Pro dosažení bohaté úrody je vhodné pravidelné zalévání, zejména v období sucha. Řez se provádí v zimě nebo brzy na jaře, kdy se odstraňují staré, poškozené a překřížené větve. Hnojení se doporučuje na jaře a na podzim organickými hnojivy.
Odolnost vůči chorobám
Velkou předností odrůdy Achiles je vysoká odolnost vůči padlí americkému angreštu, což je jedna z nejčastějších chorob angreštu. Díky této vlastnosti je pěstování Achila snazší a méně náročné na chemickou ochranu.
Využití
Plody angreštu Achiles jsou výborné pro přímou konzumaci, ale skvěle se hodí i na zpracování. Můžete z nich připravit lahodné marmelády, džemy, kompoty, šťávy nebo je použít do koláčů a dezertů.
Závěr
Angrešt Achiles je ideální volbou pro všechny zahrádkáře, kteří hledají ranou, odolnou a zároveň chutnou odrůdu angreštu. S minimální péčí vám Achiles odmění bohatou úrodou lahodných plodů, které si zamilujete.