Odrůda angreštu Dagmara
Odrůda angreštu Dagmara
Angrešt Dagmara: Krása a chuť v jednom
Hledáte-li odrůdu angreštu, která spojuje vysokou úrodnost s lahodnou chutí a zároveň je odolná vůči chorobám, angrešt Dagmara je tou pravou volbou. Tato oblíbená odrůda si získala srdce mnoha zahrádkářů díky svým skvělým vlastnostem a nenáročnosti na pěstování.
Původ a charakteristika
Angrešt Dagmara je česká odrůda, která vznikla křížením odrůd ‚Invicta‘ a ‚Rolanda‘. Vyznačuje se silným růstem a vytváří vzpřímený, hustý keř. Plody jsou středně velké až velké, oválného tvaru a mají atraktivní, žlutozelenou barvu s jemným červeným líčkem na slunečné straně. Dužnina je šťavnatá, sladkokyselá s příjemnou aromatickou chutí.
Pěstování a péče
Dagmara je nenáročná na pěstování a daří se jí v běžné zahradní půdě. Preferuje slunné stanoviště, ale snese i polostín. Je odolná vůči americkému padlí angreštovému, což je velkou výhodou oproti jiným odrůdám. Řez se provádí na jaře, kdy se odstraňují staré a poškozené větve. Pravidelná zálivka, zejména v období sucha, zajistí bohatou úrodu.
Sklizeň a využití
Plody dozrávají v červenci a srpnu. Jsou vhodné pro přímý konzum, ale i pro další zpracování. Z angreštu Dagmara se dají připravit výborné kompoty, džemy, marmelády, šťávy a dokonce i víno. Skvěle se hodí i do koláčů a dezertů.
Výhody pěstování angreštu Dagmara
- Vysoká úrodnost
- Lahodná chuť plodů
- Odolnost vůči americkému padlí angreštovému
- Nenáročnost na pěstování
- Všestranné využití plodů
Závěr
Angrešt Dagmara je skvělou volbou pro každého, kdo si chce na své zahradě vypěstovat chutné a zdravé ovoce s minimální námahou. Díky své odolnosti, nenáročnosti a lahodné chuti plodů si jistě získá i vás.