Odrůda angreštu Dagmara

Odrůda angreštu Dagmara

Angrešt Dagmara: Krása a chuť v jednom

Hledáte-li odrůdu angreštu, která spojuje vysokou úrodnost s lahodnou chutí a zároveň je odolná vůči chorobám, angrešt Dagmara je tou pravou volbou. Tato oblíbená odrůda si získala srdce mnoha zahrádkářů díky svým skvělým vlastnostem a nenáročnosti na pěstování.

Původ a charakteristika

Angrešt Dagmara je česká odrůda, která vznikla křížením odrůd ‚Invicta‘ a ‚Rolanda‘. Vyznačuje se silným růstem a vytváří vzpřímený, hustý keř. Plody jsou středně velké až velké, oválného tvaru a mají atraktivní, žlutozelenou barvu s jemným červeným líčkem na slunečné straně. Dužnina je šťavnatá, sladkokyselá s příjemnou aromatickou chutí.

Pěstování a péče

Dagmara je nenáročná na pěstování a daří se jí v běžné zahradní půdě. Preferuje slunné stanoviště, ale snese i polostín. Je odolná vůči americkému padlí angreštovému, což je velkou výhodou oproti jiným odrůdám. Řez se provádí na jaře, kdy se odstraňují staré a poškozené větve. Pravidelná zálivka, zejména v období sucha, zajistí bohatou úrodu.

Sklizeň a využití

Plody dozrávají v červenci a srpnu. Jsou vhodné pro přímý konzum, ale i pro další zpracování. Z angreštu Dagmara se dají připravit výborné kompoty, džemy, marmelády, šťávy a dokonce i víno. Skvěle se hodí i do koláčů a dezertů.

Výhody pěstování angreštu Dagmara

  • Vysoká úrodnost
  • Lahodná chuť plodů
  • Odolnost vůči americkému padlí angreštovému
  • Nenáročnost na pěstování
  • Všestranné využití plodů

Závěr

Angrešt Dagmara je skvělou volbou pro každého, kdo si chce na své zahradě vypěstovat chutné a zdravé ovoce s minimální námahou. Díky své odolnosti, nenáročnosti a lahodné chuti plodů si jistě získá i vás.