Odrůda angreštu Remarka

Odrůda angreštu Remarka

Angrešt Remarka: Král mezi odrůdami

Hledáte-li angrešt s velkými, chutnými plody a vysokou odolností vůči chorobám, pak je Remarka tou pravou volbou. Tato česká odrůda se právem řadí mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější angrešty v našich zahradách. Vyniká nejen svou nenáročností na pěstování, ale i bohatou úrodou sladkých a šťavnatých plodů.

Charakteristika odrůdy

Remarka je středně raná odrůda angreštu s bujným růstem. Keř je vzpřímený a hustý, s trny, které však nejsou příliš agresivní. Plody jsou velké, oválné až kulaté, s žlutozelenou slupkou a sladkou, aromatickou dužninou. Zrají v průběhu července a srpna. Díky svému atraktivnímu vzhledu a vynikající chuti se hodí jak k přímé konzumaci, tak k dalšímu zpracování na džemy, kompoty, šťávy či koláče.

Pěstování

Pěstování angreštu Remarka je poměrně snadné. Preferuje slunné stanoviště a propustnou, humózní půdu. Důležité je pravidelné zalévání, zejména v období sucha. Řez se provádí na podzim nebo v zimě, kdy se odstraňují staré, poškozené a křížící se větve. Tím se podpoří růst nových výhonů a bohatší úroda.

Odolnost vůči chorobám

Jednou z největších výhod odrůdy Remarka je její vysoká odolnost vůči americkému padlí angreštovému, což je častá choroba angreštů. Tato odolnost snižuje potřebu chemických postřiků a usnadňuje pěstování i méně zkušeným zahrádkářům.

Sklizeň a využití

Plody angreštu Remarka dozrávají postupně, proto se sklízejí v několika etapách. Zralé plody se snadno oddělují od stopky. Díky své sladké chuti se hodí k přímé konzumaci, ale lze je i zamrazit, sušit nebo zavařovat. Výborně se hodí i na přípravu dezertů, kompotů, džemů a šťáv.

Závěr

Angrešt Remarka je vynikající volbou pro každého zahrádkáře, který hledá spolehlivou a úrodnou odrůdu s chutnými plody. Díky své nenáročnosti na pěstování a odolnosti vůči chorobám si jistě najde místo v každé zahradě.