Odrůda cibule Grenada

Odrůda cibule Grenada

Cibule Grenada: Španělský poklad pro vaši kuchyni

Hledáte cibuli, která dodá vašim pokrmům sladkou a jemnou chuť? Pak se seznamte s odrůdou Grenada, španělským pokladem, který si získává stále větší oblibu i u nás.

Původ a charakteristika

Cibule Grenada pochází, jak už název napovídá, ze slunného Španělska, konkrétně z oblasti Andalusie. Vyznačuje se velkými, ploše kulatými cibulkami s tenkou, zlatavě hnědou slupkou. Dužnina je bílá, šťavnatá a překvapivě sladká s minimální štiplavostí. Díky této jemné chuti je Grenada ideální pro konzumaci za syrova v salátech, sendvičích nebo jako součást dipů.

Pěstování a sklizeň

Grenada je teplomilná odrůda, která vyžaduje dostatek slunce a propustnou půdu. V našich podmínkách se doporučuje pěstování ze sazečky. Sazenice se vysazují na jaře po zmrzlých. Sklizeň probíhá obvykle v srpnu až září, kdy nať zasychá a cibule jsou plně vyvinuté. Správně sklizené a uskladněné cibule Grenada vydrží až do pozdní zimy.

Kulinářské využití

Sladká a jemná chuť cibule Grenada otevírá široké možnosti kulinářského využití. Je skvělá v salátech, sendvičích, hamburgerech a dalších pokrmech, kde se konzumuje za syrova. Výborně se hodí i k tepelné úpravě, například grilování, pečení nebo dušení. Její sladkost krásně doplní chuť masa, zeleniny i ryb. Díky nízké štiplavosti je vhodná i pro děti a osoby s citlivým žaludkem.

Tipy na závěr

Pro maximální chuť a aroma skladujte cibuli Grenada na suchém, chladném a dobře větraném místě. Vyhněte se skladování v lednici, kde může absorbovat vlhkost a rychleji se kazit. Pokud hledáte cibuli, která je nejen chutná, ale i snadno stravitelná, Grenada je tou správnou volbou. Vyzkoušejte ji a přesvědčte se sami!

Kde ji sehnat?

Cibule Grenada není v našich obchodech tak běžná jako klasická žlutá cibule. Nejlepší šanci na její nalezení máte v farmářských obchodech, specializovaných prodejnách se semeny a sadbou nebo na online tržištích.