Odrůda cibule Hiberna (ozimá)
Odrůda cibule Hiberna (ozimá)
Ozimá cibule Hiberna: Chuť jara už na podzim
Máte rádi čerstvou jarní cibulku, ale nechce se vám čekat až do jara? Pak pro vás máme skvělou zprávu! Seznamte se s odrůdou Hiberna – ozimou cibulí, která vám přinese chuť jara už na podzim.
Co je to ozimá cibule?
Ozimá cibule, jak název napovídá, se sází na podzim. Na rozdíl od jarní cibule, Hiberna přečká zimu a brzy na jaře začne rašit. Díky tomu si můžete vychutnat čerstvou cibulku mnohem dříve, než kdybyste ji sázeli na jaře.
Výhody pěstování Hiberny
Hiberna nabízí hned několik výhod:
- Brzká sklizeň: Užijte si čerstvou cibulku dříve než ostatní.
- Odolnost vůči mrazu: Hiberna je speciálně vyšlechtěná pro přečkání zimy.
- Silnější rostliny: Podzimní výsadba umožňuje rostlinám lépe zakořenit a zesílit.
- Méně škůdců: Ozimá cibule je méně náchylná k napadení škůdci.
Jak pěstovat Hibernu
Pěstování Hiberny je poměrně snadné. Cibuli sázíme na podzim, ideálně od září do října, do hloubky cca 5 cm. Důležitá je dobře propustná půda a slunné stanoviště. Během zimy cibule nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Na jaře, po roztátí sněhu, začne Hiberna rašit a brzy budete moci sklízet první jarní cibulku.
Tipy pro úspěšné pěstování
Pro dosažení co nejlepších výsledků doporučujeme:
- Před výsadbou půdu obohaťte kompostem.
- Dodržujte doporučené rozestupy mezi cibulkami (cca 10 cm).
- Po výsadbě záhon lehce zalijte.
- Na jaře můžete rostliny přihnojit dusíkatým hnojivem.
Využití v kuchyni
Hiberna má jemně štiplavou chuť a je skvělým doplňkem do salátů, pomazánek, polévek i dalších pokrmů. Čerstvá jarní cibulka je bohatá na vitamíny a minerály, a proto je nejen chutná, ale i zdravá.