Odrůda cibule Rosa di Firenze
Odrůda cibule Rosa di Firenze
Rosa di Firenze: Cibule s chutí Toskánska
Hledáte cibuli s jemnou chutí a krásným vzhledem? Pak se seznamte s Rosou di Firenze, toskánskou specialitou, která okouzlí vaše chuťové pohárky i oči.
Co je Rosa di Firenze?
Rosa di Firenze, doslova „Florentská růže“, je plochá, červená cibule s jemně sladkou a méně štiplavou chutí než klasická cibule. Její název odkazuje na charakteristický tvar a barvu připomínající rozkvetlou růži. Tato odrůda pochází z oblasti Florencie a je oblíbenou součástí toskánské kuchyně.
Pěstování a sklizeň
Rosa di Firenze se pěstuje od jara do léta. Díky své plochému tvaru se snadno sklízí a skladuje. Preferuje slunná stanoviště a dobře propustnou půdu. Není náročná na pěstování a je vhodná i pro začínající zahradníky.
Kulinářské využití
Jemná chuť Rosy di Firenze ji předurčuje k použití v salátech, sendvičích a dalších pokrmech, kde vynikne její sladkost. Je vynikající i grilovaná, pečená nebo karamelizovaná. Skvěle se hodí k masu, rybám i zelenině. Zkuste ji přidat do letních salátů s rajčaty a mozzarellou, nebo ji použijte k přípravě chutného pesta.
Zdravotní benefity
Stejně jako ostatní druhy cibule je i Rosa di Firenze bohatá na antioxidanty a vitamíny. Podporuje imunitní systém a má protizánětlivé účinky.
Kde ji sehnat?
Rosu di Firenze můžete najít na farmářských trzích, v obchodech se specialitami nebo si ji vypěstovat sami ze semen. Pokud hledáte neobvyklou a chutnou ingredienci do vaší kuchyně, rozhodně ji vyzkoušejte!
Tip na závěr
Nakrájejte Rosu di Firenze na tenké plátky a naložte ji do octa s trochou soli a cukru. Získáte tak lahodnou cibulovou pochoutku, která skvěle doplní saláty i sendviče.