Odrůda cibule Shakespeare

Odrůda cibule Shakespeare

Cibule Shakespeare: Král kuchyně i zahrady

Cibule Shakespeare, také známá jako cibule zimní, je oblíbená odrůda cibule, která se pyšní svou odolností vůči mrazům a schopností přezimovat na záhoně. Díky tomu si můžeme vychutnávat její lahodnou chuť už brzy na jaře, kdy je čerstvé zeleniny ještě poskrovnu.

Pěstování cibule Shakespeare

Shakespeare je nenáročná odrůda, která se hodí i pro začínající zahradníky. Sadbu vysazujeme na podzim, ideálně od září do listopadu. Důležité je zvolit slunné stanoviště s propustnou půdou. Cibule Shakespeare toleruje i lehčí mrazy, ale v oblastech s tuhými zimami je vhodné ji chránit mulčováním.

Na jaře cibule začne brzy rašit a můžeme ji sklízet postupně, podle potřeby. Pokud ji necháme delší dobu v zemi, vytvoří větší cibule, které jsou vhodné pro skladování.

Využití cibule Shakespeare v kuchyni

Cibule Shakespeare má jemnou, sladší chuť než klasická cibule a je ideální pro konzumaci za syrova. Skvěle se hodí do salátů, pomazánek, na chleba s máslem nebo jako ozdoba různých pokrmů. Můžeme ji také tepelně upravovat, například dusit, smažit nebo zapékat. Chuťově obohatí polévky, omáčky i masové pokrmy.

Výhody pěstování cibule Shakespeare

  • Odolnost vůči mrazům
  • Brzká sklizeň na jaře
  • Jemná, sladká chuť
  • Všestranné využití v kuchyni
  • Nenáročné pěstování

Tipy pro úspěšné pěstování

Pro dosažení bohaté úrody cibule Shakespeare doporučujeme pravidelnou zálivku, zejména v suchých obdobích. Dále je vhodné půdu pravidelně kypřit a odstraňovat plevel. Hnojení není nutné, ale pro lepší růst můžeme použít kompost.

Zkuste si vypěstovat cibuli Shakespeare a užijte si její lahodnou chuť! Nebudete litovat.