Odrůda cibule Štutgartská

Odrůda cibule Štutgartská

Štutgartská cibule: Královna kuchyně i zahrady

Štutgartská cibule, známá také jako Stuttgarter Riesen, je jednou z nejoblíbenějších odrůd cibule pěstovaných po celém světě. Její popularita pramení z vynikající chuti, velké velikosti cibulí a dobré skladovatelnosti.

Charakteristika odrůdy

Štutgartská cibule se vyznačuje ploše kulatým až mírně zploštělým tvarem a žlutohnědou slupkou. Dužnina je bílá, pevná a šťavnatá, s výraznou, ale příjemně štiplavou chutí. Cibule dosahují úctyhodné velikosti, často přesahující 10 cm v průměru a hmotnosti až 200 g. Je to středně raná odrůda, vhodná pro přímý výsev i pro předpěstování sazenic.

Pěstování

Pěstování Štutgartské cibule je poměrně snadné. Vyžaduje slunné stanoviště a propustnou, humózní půdu. Semena se vysévají na jaře, sazenice se vysazují po odeznění mrazíků. Důležitá je pravidelná zálivka, zejména v období sucha. Pro dosažení velkých cibulí je vhodné rostliny přihnojovat hnojivy s vyšším obsahem draslíku.

Sklizeň a skladování

Cibule se sklízí v létě, když nať začne žloutnout a polehávat. Po sklizni je důležité cibule dobře usušit na slunném a vzdušném místě. Štutgartská cibule se vyznačuje výbornou skladovatelností. Při správném uskladnění v suchém a chladném prostředí vydrží až do jara.

Využití v kuchyni

Štutgartská cibule je univerzální odrůda, vhodná pro široké spektrum kulinářských použití. Její výrazná chuť dodá šmrnc polévkám, omáčkám, masovým pokrmům i zeleninovým salátům. Díky své velikosti je ideální i na grilování a pečení. Skvěle se hodí i k nakládání.

Proč si vybrat Štutgartskou cibuli?

  • Výborná chuť
  • Velká velikost cibulí
  • Dobrá skladovatelnost
  • Snadné pěstování
  • Všestranné využití v kuchyni

Štutgartská cibule je zkrátka skvělou volbou pro každého zahrádkáře i kuchaře. Její kvality a snadné pěstování z ní dělají opravdovou královnu kuchyně i zahrady.