Odrůda dřín Jaltský

Odrůda dřín Jaltský

Dřín Jaltský: Slunce na vaší zahradě

Hledáte nenáročný ovocný strom, který vám nabídne nejen chutné plody, ale i okrasnou hodnotu? Pak by vás mohl zaujmout dřín Jaltský, pozdní odrůda dřínu obecného (Cornus mas), která je proslulá svými velkými, šťavnatými a sladkými plody.

Původ a vlastnosti

Dřín Jaltský, jak už název napovídá, pochází z oblasti Krymu, konkrétně z okolí města Jalta. Díky svému původu je tato odrůda dobře adaptovaná na teplejší klima, snáší sucho a je odolná vůči chorobám a škůdcům. Dorůstá do výšky 3-4 metrů a vytváří rozložitý keř nebo menší strom s hustou korunou.

Plody a jejich využití

Hlavním lákadlem dřínu Jaltský jsou bezesporu jeho plody – velké, tmavě červené peckovice, které dozrávají koncem září a v říjnu. Chuťově jsou sladší a méně trpké než u jiných odrůd dřínu, s výrazným aroma. Plody jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty a skvěle se hodí k přímé konzumaci, ale i na výrobu džemů, kompotů, šťáv, likérů či sušení.

Pěstování a péče

Dřín Jaltský je nenáročný na pěstování a prospívá na slunném stanovišti s propustnou půdou. Nejlépe se mu daří v teplejších oblastech, ale snese i mrazy do -25°C. Zálivka je důležitá zejména v období sucha, ale jinak si dřín vystačí s přirozenými srážkami. Řez se provádí pouze v případě potřeby, pro udržení tvaru koruny.

Okrasná hodnota

Kromě chutných plodů nabízí dřín Jaltský i okrasnou hodnotu. Na jaře se obsype záplavou drobných žlutých květů, které lákají včely a další opylovače. V létě poskytuje hustá koruna příjemný stín a na podzim se listy zbarvují do krásných odstínů červené a oranžové. I v zimě, kdy opadá listí, zdobí zahradu jeho zajímavě tvarované větve.

Proč si vybrat dřín Jaltský?

Dřín Jaltský je ideální volbou pro ty, kteří hledají nenáročný ovocný strom s chutnými a zdravými plody, který zároveň zkrášlí jejich zahradu. Jeho odolnost vůči suchu a chorobám z něj dělá skvělou volbu i pro méně zkušené zahradníky. Pokud hledáte ovocný strom s přidanou hodnotou, dřín Jaltský je tou správnou volbou.