Odrůdy dýní
Dýně (rod Cucurbita) jsou jednoleté plodové zeleniny z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae), původem z Latinské Ameriky, odkud byly do Evropy přivezeny v 16. století. V českém zemědělství a zahradnictví získávají dýně stále větší význam – v posledních letech se staly doslova hitem jak z hlediska pěstování, tak spotřeby. Pěstební plochy u nás rostou a spolu s tím se výrazně rozšiřuje spektrum pěstovaných odrůd. Dýně se využívají dvojím způsobem: jednak jako zdravá a chutná zelenina v kuchyni, jednak jako efektní dekorace. V následujícím textu si rozdělíme dýně na konzumní (jedlé) a okrasné a představíme nejvhodnější odrůdy pro české podmínky s praktickými pěstitelskými informacemi. Na závěr připojíme několik tipů pro úspěšné pěstování dýní.
Konzumní vs. okrasné dýně
Podle využití rozlišujeme dýně konzumní (jedlé) a okrasné. Jedlé dýně mají měkkou či moučnatou dužninu vhodnou ke kuchyňskému zpracování, zatímco okrasné dýně se pěstují pro své zajímavé tvary a barvy plodů. Technicky vzato jsou jedlé všechny dýně, avšak malé okrasné tykvičky mívají tvrdou slupku, tuhou vláknitou dužninu a minimum vnitřku, takže se konzumují jen výjimečně.
Konzumní dýně (jedlé odrůdy)
Dýně Hokkaido
Menší oranžová dýně o hmotnosti 1–3 kg. Dužnina je nasládlá, oříšková, slupka je jedlá a při tepelné úpravě změkne. Výborná na polévky, pečení i grilování, skladovatelná až půl roku.
Máslová dýně (Butternut)
Hruškovitý tvar, béžová slupka, oranžová sladká dužnina. Výhodou je vysoký podíl dužniny a malý semeník. Vhodná do polévek, pyré, pečení na sladko i slano. Potřebuje více tepla.
Muškátová dýně
Velké plody s hlubokými žebry, s dužninou aromatickou a nasládlou. Vhodná do teplejších oblastí nebo skleníků. Výborná na pyré, pečení i kompoty.
Špagetová dýně
Po uvaření se dužnina rozpadá na vlákna připomínající špagety. Nízkokalorická alternativa těstovin. Vyžaduje teplo a slunné stanoviště.
Žaludová dýně
Menší plody s tmavozelenou slupkou, sladkou dužninou s oříškovými tóny. Vhodné k pečení, plnění nebo konzumaci za syrova.
Obří dýně (Goliáš, Atlantic Giant)
Velké dýně vhodné na výstavní účely nebo jako dekorace. Dužnina je vodnatější, méně sladká. Uplatnění najdou spíše v kuchyňském zpracování nebo jako krmivo.
Olejné dýně
Pěstované na semena bohatá na olej. Semena nemají tvrdou slupku, snadno se konzumují nebo lisují na olej.
Další jedlé odrůdy
- Sweet Dumpling: malá bílá dýně s pruhy, sladká chuť.
- Delicata: protáhlá, jemná oříšková chuť.
- Jarrahdale, Bleu de Hongrie: modře zbarvené dýně s oranžovou dužninou.
- Turban: efektní turbanovitý tvar, vhodná na pečení.
Okrasné dýně
Pěstují se především pro dekorativní účely. Typické jsou malé velikosti, pestré barvy, bizarní tvary a dlouhá skladovatelnost. Mezi typické druhy patří:
- Křidélkaté dýně
- Hvězdicové dýně
- Bradavičnaté dýně
- Mini dýně Jack Be Little
- Labutěnky (dlouhokrké dýně)
Velké oranžové dýně se využívají k vyřezávání na Halloween (odrůdy Halloween, Jack O’Lantern, Goliáš).
Speciální skupinou jsou také lagenárie, kalabasy, jejichž suché plody se využívají na výrobu dekorací a nádob.
Tipy pro pěstování dýní
- Stanoviště a půda: Slunné místo, humózní, dobře propustná půda, obohacená kompostem nebo hnojem.
- Výsev: Přímo na záhon v květnu, nebo předpěstování v dubnu. Dostatečné rozestupy podle vzrůstnosti odrůdy.
- Zálivka: Vydatná zálivka ke kořenům, zejména v době kvetení a tvorby plodů.
- Hnojení: Organické hnojení před sezónou, během růstu doplnění draslíku.
- Choroby: Nejčastější jsou plíseň okurková a padlí. Prevence = dobré větrání, správná zálivka, střídání plodin.
- Sklizeň: Před prvními mrazy. Nechat doschnout, skladovat v suchu a při teplotě 10–15 °C.
Závěr
Pěstování dýní v českých podmínkách je díky bohatému výběru odrůd velmi úspěšné. Každý pěstitel si může vybrat podle chuti a podmínek – ať už chce pěstovat chutné dýně na vaření, anebo barevné ozdoby na podzimní dekorace. Při správné péči se odmění bohatou úrodou a širokým využitím.
- Odrůda dýně Atlantic Giant
- Odrůda dýně Baby Bear
- Odrůda dýně Baby Boo
- Odrůda dýně Baby Boo (také jedlá)
- Odrůda dýně Blue Ballet
- Odrůda dýně Buttercup
- Odrůda dýně Červené hokkaido
- Odrůda dýně Crown Prince
- Odrůda dýně Delicata
- Odrůda dýně Futsu Black
- Odrůda dýně Galeux d’Eysines
- Odrůda dýně Hokkaido
- Odrůda dýně Hokkaido Blue Kuri
- Odrůda dýně Indiánské okrasné dýně
- Odrůda dýně Jack-Be-Little
- Odrůda dýně Jack-Be-Little (také jedlá)
- Odrůda dýně Korunkatá dýně (Crown of Thorns)
- Odrůda dýně Longue de Nice
- Odrůda dýně Malé okrasné dýně (mix barev a tvarů)
- Odrůda dýně Marina di Chioggia
- Odrůda dýně Máslová Rugosa
- Odrůda dýně Modrý balet (Blue Ballet)
- Odrůda dýně Muscade (Musquee de Provence)
- Odrůda dýně Pestrá tykev (zvonkové a hruškovité tvary)
- Odrůda dýně Pink Banana Jumbo
- Odrůda dýně Plazivá Jarrahdale
- Odrůda dýně Potimarron
- Odrůda dýně Queensland Blue
- Odrůda dýně Rouge vif d’Étampes (Popelka)
- Odrůda dýně Špagetová
- Odrůda dýně Sugarloaf Delicata
- Odrůda dýně Sweet Dumpling
- Odrůda dýně Sweet Meat Oregon Homestead
- Odrůda dýně Table Queen
- Odrůda dýně Tennessee Sweet Potato
- Odrůda dýně Tromboncino
- Odrůda dýně Turban (Turban Squash)
- Odrůda dýně Uchiki Kuri
- Odrůda dýně Veltruská obrovská
- Odrůda dýně Winter Luxury Pie
- Odrůda dýně Zelené hokkaido