Odrůdy dýní

Dýně (rod Cucurbita) jsou jednoleté plodové zeleniny z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae), původem z Latinské Ameriky, odkud byly do Evropy přivezeny v 16. století. V českém zemědělství a zahradnictví získávají dýně stále větší význam – v posledních letech se staly doslova hitem jak z hlediska pěstování, tak spotřeby. Pěstební plochy u nás rostou a spolu s tím se výrazně rozšiřuje spektrum pěstovaných odrůd. Dýně se využívají dvojím způsobem: jednak jako zdravá a chutná zelenina v kuchyni, jednak jako efektní dekorace. V následujícím textu si rozdělíme dýně na konzumní (jedlé) a okrasné a představíme nejvhodnější odrůdy pro české podmínky s praktickými pěstitelskými informacemi. Na závěr připojíme několik tipů pro úspěšné pěstování dýní.

Konzumní vs. okrasné dýně

Podle využití rozlišujeme dýně konzumní (jedlé) a okrasné. Jedlé dýně mají měkkou či moučnatou dužninu vhodnou ke kuchyňskému zpracování, zatímco okrasné dýně se pěstují pro své zajímavé tvary a barvy plodů. Technicky vzato jsou jedlé všechny dýně, avšak malé okrasné tykvičky mívají tvrdou slupku, tuhou vláknitou dužninu a minimum vnitřku, takže se konzumují jen výjimečně.

Konzumní dýně (jedlé odrůdy)

Dýně Hokkaido

Menší oranžová dýně o hmotnosti 1–3 kg. Dužnina je nasládlá, oříšková, slupka je jedlá a při tepelné úpravě změkne. Výborná na polévky, pečení i grilování, skladovatelná až půl roku.

Máslová dýně (Butternut)

Hruškovitý tvar, béžová slupka, oranžová sladká dužnina. Výhodou je vysoký podíl dužniny a malý semeník. Vhodná do polévek, pyré, pečení na sladko i slano. Potřebuje více tepla.

Muškátová dýně

Velké plody s hlubokými žebry, s dužninou aromatickou a nasládlou. Vhodná do teplejších oblastí nebo skleníků. Výborná na pyré, pečení i kompoty.

Špagetová dýně

Po uvaření se dužnina rozpadá na vlákna připomínající špagety. Nízkokalorická alternativa těstovin. Vyžaduje teplo a slunné stanoviště.

Žaludová dýně

Menší plody s tmavozelenou slupkou, sladkou dužninou s oříškovými tóny. Vhodné k pečení, plnění nebo konzumaci za syrova.

Obří dýně (Goliáš, Atlantic Giant)

Velké dýně vhodné na výstavní účely nebo jako dekorace. Dužnina je vodnatější, méně sladká. Uplatnění najdou spíše v kuchyňském zpracování nebo jako krmivo.

Olejné dýně

Pěstované na semena bohatá na olej. Semena nemají tvrdou slupku, snadno se konzumují nebo lisují na olej.

Další jedlé odrůdy

  • Sweet Dumpling: malá bílá dýně s pruhy, sladká chuť.
  • Delicata: protáhlá, jemná oříšková chuť.
  • Jarrahdale, Bleu de Hongrie: modře zbarvené dýně s oranžovou dužninou.
  • Turban: efektní turbanovitý tvar, vhodná na pečení.

Okrasné dýně

Pěstují se především pro dekorativní účely. Typické jsou malé velikosti, pestré barvy, bizarní tvary a dlouhá skladovatelnost. Mezi typické druhy patří:

  • Křidélkaté dýně
  • Hvězdicové dýně
  • Bradavičnaté dýně
  • Mini dýně Jack Be Little
  • Labutěnky (dlouhokrké dýně)

Velké oranžové dýně se využívají k vyřezávání na Halloween (odrůdy Halloween, Jack O’Lantern, Goliáš).

Speciální skupinou jsou také lagenárie, kalabasy, jejichž suché plody se využívají na výrobu dekorací a nádob.

Tipy pro pěstování dýní

  • Stanoviště a půda: Slunné místo, humózní, dobře propustná půda, obohacená kompostem nebo hnojem.
  • Výsev: Přímo na záhon v květnu, nebo předpěstování v dubnu. Dostatečné rozestupy podle vzrůstnosti odrůdy.
  • Zálivka: Vydatná zálivka ke kořenům, zejména v době kvetení a tvorby plodů.
  • Hnojení: Organické hnojení před sezónou, během růstu doplnění draslíku.
  • Choroby: Nejčastější jsou plíseň okurková a padlí. Prevence = dobré větrání, správná zálivka, střídání plodin.
  • Sklizeň: Před prvními mrazy. Nechat doschnout, skladovat v suchu a při teplotě 10–15 °C.

Závěr

Pěstování dýní v českých podmínkách je díky bohatému výběru odrůd velmi úspěšné. Každý pěstitel si může vybrat podle chuti a podmínek – ať už chce pěstovat chutné dýně na vaření, anebo barevné ozdoby na podzimní dekorace. Při správné péči se odmění bohatou úrodou a širokým využitím.