Odrůda dýně Rouge vif d’Étampes (Popelka)

## Popelka mezi dýněmi: Rouge vif d’Étampes – nejen na ozdobu

Znáte tu pohádkovou dýni, která se proměnila v kočár? I když se Rouge vif d’Étampes, známá také jako Popelka, v kočár nepromění, svou krásou a všestranností si vás jistě okouzlí. Tato francouzská odrůda s plochým tvarem a sytě červenooranžovou barvou je opravdovým skvostem zahrádek i kuchyní.

**Krása, která neomrzí:**

Už samotný vzhled Rouge vif d’Étampes je pastvou pro oči. Její sytě oranžová slupka s jemnými žebry a plochý tvar, připomínající starodávný polštář, z ní dělají nepřehlédnutelnou dekoraci. Ať už ji umístíte na terasu, balkon, nebo do interiéru, vnese do prostoru podzimní atmosféru a hřejivé tóny.

**Všestranná v kuchyni:**

Popelka však není jen ozdobou. Její pevná, sladká dužina s oříškovou příchutí se skvěle hodí pro nejrůznější kulinářské experimenty. Můžete z ní připravit lahodnou polévku, pyré, koláč, kompot, džem, a dokonce i pečené hranolky. Její jemná chuť se výborně snoubí s kořením, jako je skořice, muškátový oříšek a zázvor.

**Pěstování pro radost:**

Pěstování Rouge vif d’Étampes není nijak náročné. Semena se vysévají na jaře do hloubky asi 3 cm. Dýně potřebuje slunné stanoviště a propustnou půdu bohatou na živiny. Pravidelná zálivka a přihnojování zajistí bohatou úrodu. Sklizeň probíhá na podzim, kdy slupka dýně ztvrdne a stopka zaschne.

**Tipy pro gurmety:**

* Před pečením dýně vydlabejte semínka a dužinu pokapejte olivovým olejem a osolte.
* Pro intenzivnější chuť přidejte do dýňového pyré špetku muškátového oříšku a zázvoru.
* Dýňový kompot se skvěle hodí k sýrům a pečenému masu.

**Nenechte se zmást jejím pohádkovým jménem, Rouge vif d’Étampes je skutečná a nabízí mnohem více než jen krásu. Je to všestranná dýně, která potěší oko i chuťové pohárky.** Vyzkoušejte ji a přesvědčte se sami!