odrůda fazolí Borlotto di Vigevano

## Borlotto di Vigevano: Král mezi fazolemi

Borlotto di Vigevano, s jeho charakteristickými červeno-bílými pruhy, je opravdovým klenotem mezi luštěninami. Tato starobylá odrůda fazolí, pocházející z italského města Vigevano v Lombardii, si získala srdce gurmánů po celém světě díky své unikátní chuti a krémové konzistenci.

**Historie a tradice:**

Pěstování Borlotto di Vigevano se datuje až do 16. století, kdy se fazole staly nedílnou součástí místní kuchyně. Po staletí se tato odrůda předávala z generace na generaci a pečlivě se uchovávala její genetická čistota. Dnes je Borlotto di Vigevano chráněna označením „Presidio Slow Food“, které zaručuje její kvalitu a podporuje tradiční zemědělské postupy.

**Vzhled a chuť:**

Fazole Borlotto di Vigevano jsou středně velké, oválného tvaru a zdobí je výrazné vínově červené pruhy na krémovém podkladu. Po uvaření si zachovávají svůj tvar a získají jemnou, máslovou texturu. Jejich chuť je delikátní, sladká a mírně oříšková, s nádechem kaštanu.

**Kulinářské využití:**

Borlotto di Vigevano je všestrannou ingrediencí, kterou lze použít v široké škále pokrmů. Skvěle se hodí do salátů, polévek, omáček a rizot. V Itálii se tradičně připravuje s pancettou, cibulí a rajčaty, nebo jako součást minestrone. Díky své jemné chuti a krémové konzistenci se Borlotto di Vigevano výborně hodí i do dipů a pomazánek.

**Tipy pro přípravu:**

* Před vařením fazole namočte na 12 hodin do studené vody.
* Vařte je v čerstvé vodě bez soli po dobu 60-90 minut, dokud nezměknou.
* Sůl přidejte až na konci vaření, aby fazole zůstaly pevné.

**Proč si Borlotto di Vigevano zamilujete:**

* Unikátní chuť a krémová konzistence
* Vysoký obsah bílkovin a vlákniny
* Snadná příprava a všestranné využití
* Podpora tradičního zemědělství a udržitelných postupů

Pokud hledáte výjimečnou luštěninu, která pozvedne vaše kulinářské umění na novou úroveň, Borlotto di Vigevano je tou správnou volbou. Ochutnejte a přesvědčte se sami o jejím jedinečném kouzlu!