odrůda fazolí Koala
## Koala fazole: Medvídek mezi luštěninami?
Ne, Koala fazole nejsou pojmenovány po roztomilém australském vačnatci. Název odkazuje spíše na jejich vzhled – malé, kulaté a krémově bílé s tmavou skvrnou připomínající nos koaly. Tato unikátní odrůda, známá také jako Calypso fazole nebo Yin Yang fazole, si rychle získává oblibu mezi kuchaři i zahrádkáři.
Koala fazole ( *Phaseolus vulgaris*) patří mezi odrůdy keříčkových fazolí, což znamená, že nevyžadují oporu a jsou ideální pro pěstování i v menších zahradách či nádobách. Jsou poměrně nenáročné na péči a sklízet je můžete zhruba 60-75 dní po výsevu.
**Co Koala fazole nabízí?**
Kromě atraktivního vzhledu se Koala fazole pyšní i vynikající chutí. Jsou jemné, máslové a lehce nasládlé, s oříškovým podtónem. Skvěle se hodí do salátů, polévek, omáček, dušených pokrmů a rizot. Můžete je vařit, dusit, péct, grilovat i nakládat. Zvláště atraktivní jsou v pokrmech, kde jejich dvoubarevný vzhled vynikne.
**Pěstování Koala fazolí:**
* **Výsev:** Semena se vysévají přímo do půdy po posledních mrazech, do hloubky asi 2-3 cm.
* **Stanoviště:** Koala fazole preferují slunné stanoviště a dobře propustnou půdu.
* **Zálivka:** Pravidelná zálivka je důležitá, zejména v období sucha.
* **Hnojení:** Fazole nepotřebují mnoho hnojiva, ale prospěje jim přihnojení kompostem.
* **Sklizeň:** Sklízí se mladé, ještě nevyzrálé lusky.
**Tipy pro kulinářské využití:**
* Pro zachování barevného kontrastu se doporučuje Koala fazole vařit jen krátce.
* Skvěle se kombinují s bylinkami jako je bazalka, oregano a tymián.
* Před vařením je nemusíte namáčet, což šetří čas.
**Koala fazole jsou nejen chutné a zdravé, ale i okrasné. Pěstování této atraktivní odrůdy je zábavné a obohatí váš jídelníček o netradiční luštěninu. Vyzkoušejte je a přesvědčte se sami!**