odrůda fazolí Šamoa

## Šamoa: Fazole s chutí exotiky a dávkou zdraví

Fazole šamoa, známé také jako fazole chřestýš, himalájské fazole nebo indické fazole, jsou skutečným pokladem mezi luštěninami. Svou krémově bílou barvou, jemnou texturou a lehce oříškovou chutí si získávají stále větší oblibu u milovníků zdravého životního stylu. Pojďte s námi objevit fascinující svět fazolí šamoa a odhalit jejich výjimečné vlastnosti.

**Původ a charakteristika:**

Původní domovinou fazolí šamoa je himalájská oblast, kde se pěstují již po staletí. Tyto fazole se vyznačují plochým, lehce zakřiveným tvarem a výraznými tmavými skvrnami, které připomínají chřestýší kůži, odtud jejich alternativní název. Rostou v luscích, které obsahují 4-5 fazolí. Díky své odolnosti vůči chladnějším podmínkám se dnes pěstují i v jiných částech světa, včetně Evropy a Severní Ameriky.

**Nutriční powerhouse:**

Fazole šamoa jsou doslova nabité živinami. Jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, železa, draslíku, hořčíku a vitamínů skupiny B. Obsahují také významné množství antioxidantů, které chrání organismus před volnými radikály a posilují imunitní systém. Díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodné i pro diabetiky.

**Kulinářské využití:**

Fazole šamoa jsou v kuchyni velmi všestranné. Díky své neutrální chuti se skvěle hodí do polévek, salátů, karbanátků, pomazánek i jako příloha k masu či rybám. Před vařením je nutné je namočit alespoň na 8 hodin, aby změnily a zjemnily. Vaří se přibližně 45-60 minut do změknutí.

**Tipy pro přípravu:**

* **Krémová polévka:** Fazole šamoa rozmixované s kořenovou zeleninou a bylinkami vytvoří lahodnou a výživnou polévku.
* **Salát s fazolemi šamoa:** Kombinace fazolí šamoa s čerstvou zeleninou, bylinkami a lehkým dresinkem je ideální pro letní oběd.
* **Fazolové karbanátky:** Smíchejte uvařené fazole šamoa s cibulí, kořením a strouhankou a vytvořte chutné vegetariánské karbanátky.

**Závěr:**

Fazole šamoa jsou nejen chutné, ale i zdravé. Svou nutriční hodnotou, všestranným využitím a exotickým původem si zaslouží místo v každém jídelníčku. Nebojte se experimentovat a objevte kouzlo těchto výjimečných luštěnin!