Odrůdy hlávkového salátu

Odrůdy hlávkového salátu Pěstování a odrůdy hlávkového salátu

Hlávkový salát je tradiční a oblíbenou zeleninou na českých zahrádkách. Vyniká rychlým růstem, křehkými listy a širokým spektrem odrůd, které umožňují sklizeň od časného jara až do pozdního podzimu. Pro úspěšné pěstování je důležité zvolit správnou odrůdu, vhodné stanoviště a dodržovat základní pěstitelské zásady.

Nároky na stanoviště a půdu

Hlávkový salát prospívá nejlépe v lehké, hlinitopísčité půdě s dostatkem živin a pH kolem 6,5 nebo vyšším. Půda by měla být dobře zásobená organickou hmotou, ideálně kompostem nebo vyzrálým hnojem. Salát nesnáší přemokření ani příliš těžké, jílovité půdy. Stanoviště by mělo být slunné, ale v letních měsících je vhodné mírné zastínění, aby nedocházelo k rychlému vybíhání do květu a hořknutí listů.

Výsev a výsadba

Salát lze vysévat přímo na záhon nebo předpěstovat sazenice. Pro brzkou sklizeň se doporučuje výsev do skleníku nebo pařeniště již v únoru, pokud není půda promrzlá. Sazenice se vysazují na záhon v dubnu, přičemž děložní listy mají být těsně nad povrchem půdy. Doporučený spon je 20 × 20 cm pro jarní a rychlené odrůdy, u letních odrůd se doporučuje větší spon 30 × 30 cm, aby měly rostliny dostatek prostoru a vzduchu.

Při výsevu semen přímo na záhon je vhodné dodržet hloubku výsevu asi 0,5 cm a rozestupy mezi semeny 10–15 cm. Pro podzimní sklizeň se salát vysévá v září, záhony lze na zimu zakrýt fólií nebo větvemi.

Péče o porost

Hlávkový salát vyžaduje pravidelnou zálivku, zejména v teplých obdobích. Nedostatek vody způsobuje vadnutí a hořkost listů, nadměrná zálivka naopak vede k uhnívání kořenů. Zalévá se nejlépe ráno přímo ke kořenům, aby listy rychle oschly a minimalizovalo se riziko houbových chorob. Půda musí být stále mírně vlhká, ale ne přemokřená.

Důležitá je i pravidelná kontrola na výskyt škůdců a chorob, zejména v období zvýšené vlhkosti. Proti houbovým chorobám, jako je podehnívání salátu, pomáhá střídání plodin, dostatečné větrání a správná zálivka.

Sklizeň

Salát se sklízí postupně podle potřeby, jakmile vytvoří pevné a uzavřené hlávky. Delší skladování není vhodné, protože listy rychle vadnou. Méně kvalitní hlávky lze využít jako krmivo pro drůbež.

Nejznámější odrůdy hlávkového salátu

OdrůdaVlastnosti a použití
ČervánekRaná odrůda vhodná pro pěstování ve skleníku i na zahradě, rychlí i v zimě
SafírVhodná pro skleník i zahradu, rychlí i v zimě
JupiterVysoké výnosy, vhodná pro jarní i letní výsev, nepřezimuje
KrystalPro jarní i letní výsev na zahradě, nevhodná do skleníku, nepřezimuje
MonaPro předpěstování a postupné pěstování od dubna do září
Dětenická atrakceRaná letní odrůda, velké pevné hlávky, odolná proti vybíhání a chorobám
Stupický kamenáčTradiční máslový salát, pevné hlávky, vhodný i do truhlíků, rychlí
Zlatý tenisákMiniodrůda, rychlý růst, vhodný pro jarní a podzimní pěstování, i do květináčů
Mars, Saturn, BohemiaLetní odrůdy s vyšší odolností k plísni a vybíhání, vhodné pro sklizeň v létě
HumilOzimá, přezimující odrůda, středně velké hlávky, rané zavíjení

V posledních letech jsou oblíbené i odrůdy s volnými, laločnatými nebo kadeřavými listy, které mají různou barvu od žlutozelené po tmavočervenou a jsou ozdobou záhonů i salátových jídel.

Nejčastější chyby a doporučení

  • Nevysazujte salát opakovaně na stejné místo nebo po příbuzných druzích (čekanka, štěrbák, zelí, květák).
  • Při vysokých teplotách volte letní odrůdy, které lépe snášejí horko a mají vyšší odolnost k vybíhání.
  • Dbejte na pravidelnou zálivku, ale vyhněte se přemokření.
  • Pro postupnou sklizeň vysévejte menší dávky semen v rozestupu 2–3 týdnů.
  • V případě výskytu chorob nebo škůdců včas zasáhněte vhodnými prostředky.

Hlávkový salát je vděčnou zeleninou pro každého zahrádkáře. Při správné volbě odrůdy a dodržení základních pěstitelských zásad můžete sklízet křupavé a zdravé hlávky po většinu roku.