Odrůda hlávkového salátu Parris Island Cos
Parris Island Cos: Král mezi římskými saláty
Hledáte-li salát s křupavými listy, osvěžující chutí a bohatou historií, pak je Parris Island Cos tou pravou volbou. Tato odrůda římského salátu, známá také jako Cos, Romaine, nebo jednoduše Římský salát, se pyšní dlouhými, vzpřímenými listy s tmavě zeleným zbarvením a výraznou žilnatinou. Její pevná struktura a osvěžující chuť ji činí ideální pro saláty, sendviče, wrapy a grilování.
Původ a historie
Parris Island Cos pochází, jak název napovídá, z ostrova Parris Island v Jižní Karolíně, USA. Jeho historie sahá až do počátku 20. století, kdy se stal oblíbeným druhem salátu pěstovaným právě na tomto ostrově. Díky své odolnosti vůči teplu a chorobám se rychle rozšířil do dalších oblastí a dnes je pěstován po celém světě.
Charakteristika a chuť
Parris Island Cos se vyznačuje pevnými, křupavými listy s výraznou žilnatinou a tmavě zelenou barvou. Vnitřní listy jsou světlejší a jemnější. Chuť je osvěžující, mírně nasládlá s jemným nádechem hořkosti, která dodává salátu charakteristickou chuť.
Pěstování
Pěstování Parris Island Cos není náročné. Semena lze vysévat přímo na záhon, nebo předpěstovat sazenice. Salát preferuje slunné stanoviště s dobře propustnou půdou bohatou na živiny. Pravidelná zálivka je důležitá pro udržení křupavosti listů. Sklizeň probíhá postupným odřezáváním vnějších listů, nebo odříznutím celé hlávky.
Využití v kuchyni
Parris Island Cos je všestrannou ingrediencí v kuchyni. Jeho křupavé listy jsou ideální do salátů Caesar, řeckého salátu a dalších salátových variací. Lze jej použít i do sendvičů, wrapů, nebo grilovat. Grilované listy Parris Island Cos získávají příjemnou kouřovou chuť a jsou skvělým doplňkem k masu i rybám.
Zdravotní benefity
Stejně jako ostatní druhy salátu, i Parris Island Cos je bohatý na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamín A, vitamín K, vitamín C, kyselinu listovou a draslík. Je také dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení.
Závěr
Parris Island Cos je skvělou volbou pro každého, kdo hledá křupavý, chutný a zdravý salát. Jeho všestrannost v kuchyni a nenáročné pěstování z něj dělají oblíbenou ingredienci pro domácí kuchaře i profesionální šéfkuchaře. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami o jeho kvalitách!