Odrůda hlávkového salátu Saturn

Salát Saturn: Král křupavosti a krásy

Hledáte-li salát, který okouzlí nejen chutí, ale i vzhledem, pak je pro vás odrůda Saturn tou pravou volbou. Tento křehký hlávkový salát s tmavě červenými, až fialovými listy a výrazně zvlněným okrajem, připomínajícím prstence Saturnu, se stane ozdobou každého talíře i zahrádky.

Pěstování a péče

Saturn není náročný na pěstování a zvládne ho i začátečník. Nejlépe se mu daří na slunném stanovišti s propustnou, humózní půdou. Semínka se vysévají od března do dubna přímo na záhon, nebo se předpěstovávají sazenice. Důležitá je pravidelná zálivka, zvláště v suchém období, aby listy zůstaly křehké a šťavnaté. Sklizeň probíhá přibližně 60-80 dní po výsevu.

Chuť a využití v kuchyni

Chuť Saturnu je jemná, osvěžující a lehce nasládlá. Díky své křupavosti a atraktivní barvě je ideální do salátů, sendvičů, wrapů a burgerů. Krásně se vyjímá i jako ozdoba na talíři k různým pokrmům. Hodí se i k teplé kuchyni, například lehce orestován na pánvi, kde si zachová svou křupavost.

Nutriční hodnota

Salát Saturn je bohatý na vitamíny A, C a K, dále obsahuje kyselinu listovou, draslík a vlákninu. Díky nízkému obsahu kalorií je vhodný i při redukčních dietách. Jeho tmavě červené zbarvení svědčí o vysokém obsahu antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály.

Tip na závěr

Pro ještě intenzivnější chuť a barvu sklízejte Saturn v ranních hodinách, kdy jsou listy nejvíce svěží. A pokud chcete, aby vám vydržel déle čerstvý, uložte ho do lednice zabalený do vlhké utěrky.