Odrůda hrušek Ananaska courtrayská

## Zapomenutý klenot mezi hruškami: Ananaska courtrayská

V době, kdy se regály supermarketů prohýbají pod tíhou unifikovaných odrůd ovoce, se vytrácí kouzlo starých, zapomenutých druhů. Jedním z takových pokladů je i hruška Ananaska courtrayská, která svým jménem slibuje exotický zážitek a svou chutí ho beze zbytku naplňuje.

Ananaska courtrayská, známá také pod názvem Beurré Hardy, je starobylá odrůda hrušek pocházející z Belgie, konkrétně z okolí města Kortrijk (Courtrai). Její původ sahá až do 19. století, kdy byla vyšlechtěna křížením odrůd Beurré Diel a Doyenné d’Hiver. V minulosti patřila k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším druhům, dnes ji však nalezneme spíše v zahradách nadšených pěstitelů, kteří si cení jejích unikátních vlastností.

**Co Ananasku courtrayskou odlišuje?**

Je to především její specifická chuť, která dala odrůdě jméno. Nenajdete v ní sice tropické aroma ananasu, ale spíše jemnou kombinaci sladkosti, kyselosti a kořeněného podtónu, který připomíná vůni skořice a muškátového oříšku. Dužnina je máslově jemná, šťavnatá a taví se v ústech. Plody jsou střední velikosti, zelenožluté barvy s hnědočerveným líčkem. Dozrávají v září a říjnu a skladovat je lze až do prosince.

**Pěstování a využití**

Ananaska courtrayská je poměrně nenáročná na pěstování a dobře se jí daří i v našich klimatických podmínkách. Strom je středně vzrůstný a odolný vůči chorobám. Plody se hodí k přímé konzumaci, ale skvěle se uplatní i v kuchyni. Můžete z nich připravit lahodný kompot, džem, koláč nebo je použít jako součást ovocných salátů. Díky svému aromatickému profilu se Ananaska courtrayská výborně hodí i k přípravě dezertů s kořením, jako je perník nebo štrúdl.

**Probuďte v sobě zahradníka a objevte zapomenutou chuť!**

Ananaska courtrayská je odrůda, která si zaslouží naši pozornost. Pokud hledáte něco výjimečného, co obohatí váš jídelníček i zahradu, neváhejte a dejte této starobylé hrušce šanci. Ochutnáte-li ji jednou, jistě se k ní budete rádi vracet. Její kultivace je zároveň skvělým způsobem, jak přispět k zachování biodiverzity a uchovat cenné genetické bohatství starých ovocných odrůd pro budoucí generace.