Odrůda hrušek Blumenbachova
## Blumenbachova: Zapomenutá královna podzimních hrušek
V záplavě moderních odrůd ovoce se snadno ztratí poklady minulosti. Jedním z nich je i hrušeň Blumenbachova, starobylá odrůda s bohatou historií a jedinečnými vlastnostmi, která si zaslouží znovuobjevení.
Blumenbachova, pojmenovaná po německém přírodovědci Johannu Friedrichu Blumenbachovi, se pyšní velkými, baňatými plody s nádherně zlatožlutou slupkou, často zdobenou jemným ruměncem. Její chuť je sladká, s jemnou kořenitostí a příjemnou, máslovou konzistencí. Sklizeň probíhá v říjnu, a plody si uchovávají svou kvalitu až do prosince, což z nich dělá ideální podzimní pochoutku.
Tato odrůda se vyznačuje nejen vynikající chutí, ale i robustností a odolností vůči chorobám. Prosperuje v teplejších oblastech a na slunných stanovištích, ale snese i chladnější klima. Její nenáročnost na pěstování z ní činí ideální volbu pro zahrádkáře, kteří hledají spolehlivou a úrodnou odrůdu.
Blumenbachova se skvěle hodí k přímé konzumaci, ale vynikne i v kuchyni. Její sladkost a jemná kořenitost ji předurčují k přípravě dezertů, kompotů, marmelád a šťáv. Výborně se hodí i k sušení a pečení.
Ačkoliv byla v minulosti hojně rozšířená, v posledních desetiletích se Blumenbachova dostala na okraj zájmu. Dnes ji najdeme spíše ve starých sadech a zahradách, kde slouží jako tichá připomínka ovocnářské tradice.
Nenechme tuto královnu podzimních hrušek upadnout v zapomnění. Její chuť, odolnost a nenáročnost na pěstování ji předurčují k návratu na naše stoly a do našich zahrad. Pokud hledáte odrůdu s charakterem a bohatou historií, Blumenbachova je tou pravou volbou.
**Tip:** Pokud se rozhodnete pro pěstování Blumenbachovy, doporučuje se roubování na kdoulový podnož, který zlepší úrodnost a urychlí nástup plodnosti. Dále je důležité zajistit dostatek slunce a propustnou půdu.