Odrůda hrušek Bohemica
## Bohemica: Česká hruška s duší básníka
Hledáte hrušku, která spojuje lahodnou chuť s nenáročností pěstování? Pak se seznamte s Bohemicou, českou odrůdou, která si zaslouží místo v každé zahradě. Její jméno, evokující romantiku a krásu české krajiny, dokonale vystihuje její charakter.
Bohemica je podzimní odrůda hrušní, vzniklá křížením odrůd ‚Williams‘ a ‚Konference‘. Pyšní se středně velkými až velkými plody hruškovitého tvaru, se slupkou zbarvenou do žlutozelena s jemným oranžovým líčkem na slunné straně. Dužnina je bílá, máslově jemná, šťavnatá a sladká s příjemnou aromatickou vůní. Chuťově je Bohemica vyvážená, s harmonickou kombinací sladkosti a kyselosti. Zkrátka lahůdka, která potěší chuťové pohárky každého milovníka hrušek.
**Pěstování pro radost i začátečníky**
Velkou výhodou Bohemicy je její nenáročnost na pěstování. Je odolná vůči strupovitosti a poměrně tolerantní i k jiným chorobám. Daří se jí v teplejších oblastech, ale dobře prospívá i v chladnějších polohách. Vyžaduje slunné stanoviště a propustnou půdu. Řez není nutný každoročně, postačí občasné prosvětlení koruny.
**Sklizeň a využití plodů**
Plody Bohemice dozrávají koncem září a začátkem října. Sklízejí se v konzumní zralosti, kdy jsou ještě pevné, ale již lehce poddajné na dotek. Dozrávají i po sklizni a vydrží skladovatelné několik týdnů.
Využití plodů je všestranné. Jsou výborné k přímé konzumaci, ale hodí se i k zavařování, sušení, výrobě kompotů, džemů a šťáv. Skvěle se uplatní i v dezertech a koláčích, kde dodají jedinečnou chuť a aroma.
**Bohemica – perla mezi hrušněmi**
Pokud hledáte spolehlivou a chutnou odrůdu hrušní, Bohemica je tou pravou volbou. Její nenáročnost na pěstování, odolnost vůči chorobám a lahodné plody z ní dělají ideální odrůdu pro každou zahradu. Dopřejte si i vy kousek české poezie v podobě sladké a šťavnaté hrušky Bohemica!
**Shrnutí:**
* **Chuť:** Sladká, šťavnatá, aromatická
* **Zrání:** Podzimní (konec září – začátek října)
* **Pěstování:** Nenáročné, odolné vůči strupovitosti
* **Využití:** Přímá konzumace, zavařování, sušení, kompoty, džemy, šťávy, dezerty
* **Doporučení:** Ideální pro začátečníky i zkušené zahrádkáře