Odrůda hrušek Děkanka Robertova

## Děkanka Robertova: Královna zimních hrušek

Děkanka Robertova, s typickou rezavou slupkou a lahodně sladkou dužninou, je právem považována za jednu z nejlepších zimních odrůd hrušek. Její bohatá historie, vynikající chuť a dlouhá skladovatelnost z ní dělají favorita mezi pěstiteli i milovníky hrušek.

**Původ a historie:**

Tato starobylá odrůda, původem z Francie, se pěstuje již po staletí. Přesný původ názvu „Děkanka Robertova“ není zcela jasný, ale spekuluje se, že by mohl být odvozen od jména nějakého významného pěstitele či šlechtitele. V Čechách se pěstuje od 19. století a dodnes si drží své čestné místo v našich sadech.

**Charakteristika plodu:**

Plody Děkanky Robertovy jsou středně velké až velké, s typickým baňatým tvarem. Slupka je zelenožlutá až žlutohnědá, s výrazným rezavým líčkem. Dužnina je bílá až krémová, máslově jemná, šťavnatá a velmi sladká s jemnou kořenitou příchutí. Zralost dosahují v říjnu a listopadu, ale plně rozvinou svou chuť až po několika týdnech skladování, ideálně v chladném a tmavém prostředí. Skladovat se dají až do jara.

**Pěstování:**

Děkanka Robertova je poměrně nenáročná odrůda, vhodná i pro pěstování v chladnějších oblastech. Preferuje slunná stanoviště a propustné půdy. Je samosprašná, ale pro lepší úrodu se doporučuje vysadit v blízkosti jinou odrůdu hrušně, například Konferenci. Strom roste středně silně a vytváří rozložitou korunu.

**Využití v kuchyni:**

Díky své sladké a aromatické chuti je Děkanka Robertova ideální pro konzumaci v syrovém stavu. Skvěle se hodí i na kompoty, marmelády, do koláčů a dezertů. Její šťavnatost a sladkost z ní dělají také výbornou surovinu pro výrobu hruškovice.

**Závěr:**

Pokud hledáte lahodnou a spolehlivou zimní odrůdu hrušně, Děkanka Robertova je skvělou volbou. Její bohatá chuť, dlouhá skladovatelnost a relativní nenáročnost na pěstování z ní dělají opravdovou královnu zimních hrušek. Ochutnejte a přesvědčte se sami!