Odrůda hrušek Esperenova máslovka
## Esperenova máslovka: Královna podzimních hrušek
Zlatavá slupka s jemným ruměncem, šťavnatá dužnina, která se doslova rozplývá na jazyku a lahodná, sladká chuť s nádechem koření. To vše charakterizuje hrušku Esperenovu máslovku, jednu z nejoblíbenějších podzimních odrůd. Pokud hledáte hrušku, která uspokojí i ty nejnáročnější chuťové pohárky, pak jste ji právě našli.
**Původ a charakteristika**
Esperenova máslovka, někdy označovaná také jako Esperenova máslová, pochází z Belgie a vznikla křížením odrůd Doyenné du Comice a Beurré Clairgeau. Vyznačuje se středně velkými až velkými plody hruškovitého tvaru s tenkou, hladkou slupkou, která se v závislosti na stupni zralosti mění ze zelenožluté na zlatavou s oranžovým až červeným líčkem. Dužnina je bílá až krémová, jemná, máslovitá a velmi šťavnatá, s výraznou, sladkou chutí a jemným aroma koření a vanilky.
**Pěstování a sklizeň**
Esperenova máslovka je poměrně náročná na pěstování. Vyžaduje slunné stanoviště chráněné před větrem a propustnou, humózní půdu. Je citlivá na mráz a náchylná k některým chorobám, jako je strupovitost a monilióza. Sklizeň probíhá v říjnu a plody se nejlépe skladují v chladném a tmavém prostoru, kde vydrží až několik týdnů. Pro dosažení optimální chuti a konzistence je vhodné nechat hrušky po sklizni ještě několik dní dozrát při pokojové teplotě.
**Využití v kuchyni**
Esperenova máslovka je díky své lahodné chuti a jemné konzistenci ideální pro přímou konzumaci. Je skvělá i do ovocných salátů, dezertů, koláčů a kompotů. Díky své sladkosti se výborně hodí i k přípravě džemů, marmelád a povidel. Můžete ji také zkusit použít k přípravě chutných omáček k masu, například k drůbeži nebo vepřovému.
**Proč si vybrat Esperenovu máslovku?**
* **Výjimečná chuť:** Sladká, aromatická a máslovitá dužnina je opravdovým gurmánským zážitkem.
* **Všestranné využití:** Hodí se k přímé konzumaci i k přípravě různých pokrmů a dezertů.
* **Dlouhá skladovatelnost:** Při správném skladování si můžete vychutnávat její lahodnou chuť po několik týdnů.
Pokud tedy hledáte hrušku, která vás okouzlí svou chutí a vůní, neváhejte a vyzkoušejte Esperenovu máslovku. Nebudete litovat!