Odrůda hrušek Hardenpontova
## Hardenpontova: Královna podzimních hrušek
Hardenpontova hruška, s noblesním jménem a lahodnou chutí, patří mezi oblíbené podzimní odrůdy. Její zlatavá slupka s jemným červeným líčkem a šťavnatá, máslově jemná dužnina lákají k ochutnání. Ať už ji konzumujete přímo ze stromu, pečete v koláčích nebo z ní připravujete lahodné kompoty, Hardenpontova vás nezklame.
**Původ a charakteristika:**
Tato starobylá odrůda, pojmenovaná po holandském šlechtiteli, vznikla křížením odrůd Doyenné d’Hiver a Beurré Bosc. Hardenpontova se vyznačuje středně velkými až velkými plody hruškovitého tvaru. Slupka je v době zralosti žlutozelená s oranžovočerveným líčkem. Dužnina je bílá až krémová, jemná, máslové konzistence s výraznou, sladkou a aromatickou chutí s nádechem muškátového oříšku.
**Pěstování:**
Hardenpontova hrušeň je poměrně nenáročná na pěstování. Nejlépe se jí daří v teplejších oblastech s dostatkem slunce. Preferuje hluboké, propustné půdy s neutrálním pH. Je samosprašná, ale pro lepší úrodu se doporučuje vysadit v blízkosti jinou odrůdu hrušně, například Konferenci nebo Clappovu máslovku. Strom je odolný vůči mrazu a běžným chorobám hrušní.
**Sklizeň a skladování:**
Plody Hardenpontovy dozrávají v říjnu a sklízejí se ještě před úplným změknutím. Nejlepší chuť dosahují po několika dnech až týdnech skladování v chladném a tmavém místě. Při správném skladování vydrží až do prosince.
**Využití v kuchyni:**
Hardenpontova hruška je všestranná a hodí se k přímé konzumaci, ale i k různým kulinářským účelům. Její sladká a aromatická chuť skvěle doplňuje koláče, dezerty, kompoty, marmelády a chutney. Lze ji také sušit, kandovat nebo z ní připravit lahodný hruškový mošt.
**Tipy pro gurmety:**
* Zkuste Hardenpontovou hrušku kombinovat s sýry s modrou plísní, jako je Roquefort nebo Gorgonzola.
* Přidejte ji do salátu s vlašskými ořechy, kozím sýrem a medovým dresinkem.
* Upečte si lahodný hruškový koláč s drobenkou a skořicí.
* Připravte si voňavý hruškový kompot s hřebíčkem a badyánem.
Hardenpontova hruška je skutečnou lahůdkou pro milovníky ovoce. Její vynikající chuť, nenáročné pěstování a všestranné využití v kuchyni z ní činí královnu podzimních hrušek. Neváhejte a ochutnejte!