Odrůda hrušek Jačménka

## Jačménka: Zapomenutý klenot mezi hruškami

V záplavě moderních odrůd ovoce se často zapomíná na staré, tradiční variety, které přitom skrývají nečekané poklady chutí a vůní. Jednou z nich je i hrušeň Jačménka, odrůda s bohatou historií a nezaměnitelným charakterem.

Jačménka, známá také pod názvy Jakubka či Žitnička, je starobylá česká odrůda, která se v našich sadech pěstovala po staletí. Její původ není zcela jasný, ale pravděpodobně pochází z oblasti středních Čech. Dnes je bohužel na ústupu a setkat se s ní můžete spíše v zahradách pamětníků než v komerčních sadech.

Co dělá Jačménku tak výjimečnou? Především její nezaměnitelná chuť. Plody jsou menší až středně velké, s typicky drsnou, zelenožlutou slupkou, která se při dozrávání zbarvuje do žluta s jemným oranžovým líčkem. Dužnina je bílá, šťavnatá, s výraznou, sladkokyselou chutí a jemnou kořenitou vůní, která připomíná skořici a muškátový oříšek. Právě tato unikátní kombinace chutí a vůní z ní dělá opravdový gurmánský zážitek.

Jačménka dozrává v září a říjnu a plody se hodí k přímé konzumaci, ale i k dalšímu zpracování. Výborně se uplatní v kompotech, marmeládách, džemech a šťávách. Díky své aromatické dužnině dodá těmto pokrmům nezaměnitelný charakter.

Pěstování Jačménky není náročné. Je to odolná odrůda, která snáší i méně příznivé podmínky. Preferuje slunné stanoviště a propustnou půdu. Nevyžaduje speciální řez a je relativně odolná vůči chorobám a škůdcům.

Pokud hledáte netradiční odrůdu hrušní s výjimečnou chutí a vůní, Jačménka je tou pravou volbou. Objevte zapomenutý klenot našich sadů a obohaťte svou zahradu o tuto vzácnou odrůdu. Nejenže si pochutnáte na lahodných plodech, ale zároveň přispějete k zachování tradičních odrůd ovoce pro budoucí generace. A kdo ví, třeba se Jačménka brzy vrátí i do našich obchodů a potěší svým nezaměnitelným aroma i širší veřejnost.