Odrůda hrušek Jakubka česká
## Jakubka česká: Zapomenutý poklad našich sadů
Slyšeli jste už o hrušce Jakubce české? Pokud ne, připravte se na objevení zapomenutého pokladu našich sadů. Tato starobylá odrůda, s kořeny sahajícími hluboko do české historie, nabízí nejen lahodnou chuť, ale i fascinující příběh.
Jakubka česká, známá také jako Jakubka letní, dozrává koncem července a začátkem srpna, čímž ohlašuje příchod plného léta. Její plody jsou středně velké až velké, s typicky baňatým tvarem a zelenožlutou slupkou, která se na sluníčku zbarvuje do červena. Dužnina je bílá, máslově jemná, šťavnatá a sladká s příjemnou kořenitou vůní a nádechem muškátového oříšku. Právě tato unikátní kombinace chutí a vůní dělá z Jakubky českou nezaměnitelnou odrůdu.
V minulosti byla Jakubka česká velmi oblíbená a hojně pěstovaná v českých zahradách a sadech. Bohužel, s nástupem moderních, intenzivně pěstovaných odrůd, upadla poněkud v zapomnění. Dnes se s ní setkáme spíše ve starých sadech a zahradách našich babiček a dědečků, kde stále přináší své lahodné plody.
**Proč si Jakubku českou (znovu)oblíbit?**
* **Výjimečná chuť:** Sladká, šťavnatá a aromatická dužnina nabízí gurmánský zážitek.
* **Všestranné využití:** Jakubka je vynikající k přímé konzumaci, ale skvěle se hodí i na kompoty, marmelády, sušení a do koláčů.
* **Nenáročnost:** Stromy Jakubky české jsou poměrně odolné vůči chorobám a škůdcům a dobře se přizpůsobují různým půdním podmínkám.
* **Podpora biodiverzity:** Pěstováním starých odrůd, jako je Jakubka česká, přispíváme k zachování biodiverzity a genetické rozmanitosti ovocných dřevin.
**Kde Jakubku českou sehnat?**
Hledání Jakubky české může být trochu dobrodružství. Zkuste se poptat ve starých sadech, zahradnictvích specializujících se na staré odrůdy, nebo se obraťte na genofondové sbírky ovocných dřevin. Možná ji objevíte i na farmářských trzích.
Objevte kouzlo Jakubky české a dopřejte si chuť tradičního českého ovoce. Nejenže si pochutnáte, ale přispějete i k zachování cenného kulturního dědictví.