Odrůda hrušek Radana

## Radana: Česká hruška s chutí po medu

Hledáte hrušku, která vás okouzlí svou sladkostí, šťavnatostí a zároveň nenáročností na pěstování? Pak se seznamte s odrůdou Radana, českým klenotem mezi podzimními hruškami.

Radana je dílem českých šlechtitelů, kteří zkřížili odrůdy Clappova máslovka a Boscova lahvice. Výsledkem je středně velký strom s pravidelnou korunou, odolný vůči chorobám a mrazům, ideální i pro pěstování v chladnějších oblastech.

Plody Radany jsou středně velké až velké, s typickým hruškovitým tvarem a zelenožlutou slupkou, která se při dozrávání zbarvuje dozlatova s jemným červeným líčkem. Dužnina je bílá, máslově jemná, šťavnatá a sladká s výrazným medově aromatickým nádechem. Právě tato vyvážená sladkost a aroma dělá z Radany oblíbenou odrůdu pro přímý konzum, ale i pro zavařování, sušení či výrobu lahodných šťáv a kompotů.

**Kdy sklízet a jak skladovat?**

Radana dozrává v září až říjnu. Plody sklízíme v tzv. konzumní zralosti, kdy jsou ještě pevné, ale slupka začíná žloutnout. Necháme-li je dozrát při pokojové teplotě, dosáhnou plné chuti a aroma. Skladovat je můžeme v chladném a tmavém prostoru až několik týdnů.

**Pěstování bez starostí:**

Radana je nenáročná odrůda, vhodná i pro začínající pěstitele. Vyhovuje jí slunné stanoviště a propustná půda. Je samosprašná, ale pro lepší úrodu se doporučuje vysadit v blízkosti jinou odrůdu hrušní, například Konferenci nebo Williamsovu. Řez provádíme na jaře, odstraňujeme staré a poškozené větve.

**Tip pro gurmety:**

Vyzkoušejte kombinaci hrušky Radana s gorgonzolou a vlašskými ořechy. Slanost sýra a hořkost ořechů perfektně doplní sladkost a medové aroma hrušky.

**Radana – česká hruška s medovým polibkem. Objevte její lahodnou chuť a přesvědčte se sami!**