odrůda jabloní Grávštýnské

**Odrůda jabloní Grávštýnské**

Grávštýnské (Malus domestica ‚Gravensteiner‘) je jednou z nejstarších a nejuznávanějších odrůd jabloní, která si získala srdce zahradníků a milovníků ovoce po celém světě. Tato odrůda pochází z Dánska, kde byla poprvé zaznamenána v 17. století, a její popularita se rozšířila do mnoha dalších evropských zemí a Severní Ameriky.

**Charakteristika plodů**

Jablka Grávštýnské jsou známá svou vynikající chutí, která je kombinací sladkosti a mírné kyselosti. Plody jsou středně velké až velké, kulovitého tvaru a často nesou červené až oranžové proužkování na žlutém podkladu. Dužina je šťavnatá, křehká a aromatická, což činí tato jablka ideálními jak pro přímou konzumaci, tak pro kulinářské účely, jako je pečení, výroba moštů a džemů.

**Pěstování a nároky na prostředí**

Grávštýnské jabloně jsou středně náročné na pěstování. Vyžadují slunné stanoviště a dobře propustnou půdu, která je bohatá na živiny. Jsou odolné vůči chladu, což je činí vhodnými pro pěstování v oblastech s chladnějším klimatem. Přestože jsou tyto jabloně poměrně odolné, je třeba dbát na pravidelnou péči, jako je prořezávání a ochrana proti škůdcům a chorobám.

**Výhody a nevýhody**

Jednou z hlavních výhod Grávštýnského jablka je jeho univerzálnost v použití a vynikající chuťové vlastnosti. Odrůda je také ceněna pro svou schopnost přizpůsobit se různým klimatickým podmínkám. Na druhou stranu, nevýhodou může být její náchylnost ke strupovitosti, což je běžná choroba jabloní. Dále je třeba zmínit, že plody mají tendenci relativně rychle měknout, takže je vhodné je konzumovat nebo zpracovat brzy po sklizni.

**Historický a kulturní význam**

Grávštýnské jablko má bohatou historii a je často spojováno s tradicemi a kulturou evropských zemí. Jeho dlouhá historie pěstování a oblíbenost napříč generacemi svědčí o jeho výjimečných vlastnostech a významu. V mnoha zemích se stalo symbolem kvalitního ovoce a je často zmiňováno v literatuře i umění.

**Závěr**

Odrůda jabloní Grávštýnské je skutečným klenotem mezi jablky. Díky své lahodné chuti, historickému významu a přizpůsobivosti k různým podmínkám si stále nachází své místo v zahradách a sadech po celém světě. Pro ty, kteří hledají kombinaci tradice a kvality, je Grávštýnské jablko ideální volbou.