Odrůdy brambor

Odrůdy brambor v České republice

Brambory jsou jednou ze základních potravin pěstovaných v České republice, kde díky příznivým klimatickým podmínkám a kvalitní půdě existuje široká škála odrůd. Níže uvádíme přehled některých známých odrůd, jejich charakteristiky a využití.

Rozdělení odrůd brambor podle doby zrání

Brambory se rozlišují na:

  • Velmi rané (dozrávají za 90 dní): Např. Anuschka, Belarosa, Colette.
  • Rané (100–110 dní): Např. Dali, Marabel.
  • Polorané (110–120 dní): Např. Jasmína, Ditta.
  • Pozdní (více než 120 dní): Např. King Edward, Estima.

Nejznámější odrůdy a jejich vlastnosti

Velmi rané odrůdy

  • Anuschka: Atraktivní odrůda s vysokým výnosem, varný typ B.
  • Belarosa: Červená slupka, chutná a výnosná.
  • Colette: Žlutá dužina, vhodná pro skladování až do dubna.

Rané odrůdy

  • Marabel: Nenáročná odrůda s vysokou výnosností. Odolná vůči chorobám, ideální na kaši (varný typ B).
  • Dali: Vhodná pro dlouhodobé skladování, nerozvářivá (varný typ BA).

Polorané odrůdy

  • Jasmína: Krátce oválné hlízy s hladkou žlutou slupkou. Vynikající stabilita barvy po uvaření, odolná vůči chorobám9.
  • Ditta: Máslová chuť, nerozvářivá, vysoký výnos (varný typ AB).

Pozdní odrůdy

  • King Edward: Středně velké hlízy s kulatým tvarem, vhodné pro vaření i smažení.
  • Estima: Polopozdní konzumní odrůda s vysokým výnosem.

Speciální odrůdy

  • Purple Majesty: Fialová dužina, chuť podobná bílým bramborám. Vhodné na saláty nebo pečení4.
  • Roseval: Růžovožlutá dužina pod červenou slupkou. Nerozpadávají se při vaření4.

Využití brambor v kuchyni

Každá odrůda má specifické vlastnosti:

  • Rané brambory se hodí jako příloha díky nižšímu obsahu škrobu.
  • Pozdní brambory jsou ideální pro dlouhodobé skladování a přípravu kaší či hranolek.
  • Některé odrůdy jako Marabel nebo Elfe jsou všestranné – vhodné na vaření, pečení i kaše.

Přehled odrůd brambor

  1. Agria: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře i na podzim. Brambory Agria jsou velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  2. Ditta: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře. Brambory Ditta jsou středně velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  3. Charlotte: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře i na podzim. Brambory Charlotte jsou malé a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  4. Kifli: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře i na podzim. Brambory Kifli jsou malé a mají protáhlý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  5. Marabel: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře. Brambory Marabel jsou velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  6. Nicola: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře. Brambory Nicola jsou středně velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  7. Mona Lisa: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře i na podzim. Brambory Mona Lisa jsou středně velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  8. Bintje: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře i na podzim. Brambory Bintje jsou středně velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  9. Amandine: Tato odrůda je velmi odolná vůči chorobám a je vhodná pro pěstování na jaře i na podzim. Brambory Amandine jsou malé a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  10. Rote Emma: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře. Brambory Rote Emma jsou středně velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  11. Innovator: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na podzim. Brambory Innovator jsou velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  12. Lady Christl: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře. Brambory Lady Christl jsou středně velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  13. Agat: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na podzim. Brambory Agat jsou velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  14. Furore: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře. Brambory Furore jsou středně velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  15. Spunta: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na podzim. Brambory Spunta jsou malé a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  16. Santé: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře i na podzim. Brambory Santé jsou středně velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.
  17. Desiree: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na podzim. Brambory Desiree jsou velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.

  18. Nicola: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře. Brambory Nicola jsou středně velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.

  19. Blue Danube: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na podzim. Brambory Blue Danube jsou velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.

  20. Gala: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na jaře. Brambory Gala jsou malé a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.

  21. Solist: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na podzim. Brambory Solist jsou velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.

  22. King Edward: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na podzim. Brambory King Edward jsou středně velké a mají kulatý tvar. Jsou vynikající pro vaření a smažení.

  23. Estima: Tato odrůda je vhodná pro pěstování na podzim. Brambory Estima jsou středně velké

V České republice je registrováno cca 138 odrůd brambor ve státní odrůdové knize (stav v únoru 2023). Zde je jejich stručný seznam:

Adéla: Raná odrůda, varný typ B, chutná a odolná proti mechanickému poškození.
Adora: Velmi raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro rychlé vaření.
Alice: Poloraná odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Amado: Raná odrůda s červenou slupkou, ideální pro letní konzumaci.
Ambra: Poloraná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro přípravu hranolek.
Anatori: Raná odrůda s vysokou odolností vůči chorobám.
Annabelle: Velmi raná salátová odrůda s jemnou chutí.
Arabela: Poloraná odrůda s vysokým obsahem škrobu, vhodná pro průmyslové zpracování.
Asterix: Polopozdní odrůda s červenou slupkou, vhodná pro pečení a smažení.
Axa: Raná odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro mytí a balení.
Baccara: Poloraná odrůda s tmavě červenou slupkou, vhodná pro saláty.
Barbora: Raná odrůda s žlutou dužninou, odolná vůči virovým chorobám.
Belana: Raná salátová odrůda s velmi dobrou chutí, varný typ A/AB.
Bella: Velmi raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro rychlou sklizeň.
Bellarosa: Velmi raná odrůda s červenou slupkou, odolná vůči suchu.
Berber: Raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro vaření a smažení.
Bernard: Poloraná odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro průmyslové zpracování.
Bohemia: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči chorobám, vhodná pro ekologické pěstování.
Borek: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Bropanna: Velmi raná odrůda pro přímý konzum, varný typ B.
Capri: Raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro přípravu salátů.
Cecile: Poloraná odrůda s vysokým obsahem sušiny, vhodná pro výrobu chipsů.
Cibared: Raná odrůda s červenou slupkou, vhodná pro vaření a smažení.
Cidlina: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči plísni bramborové.
Colette: Velmi raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro skladování až do dubna1.
Courage: Polopozdní odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Dagmar: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Dali: Raná odrůda vhodná pro dlouhodobé skladování, varný typ BA.
Datan: Poloraná odrůda s vysokým obsahem škrobu, vhodná pro průmyslové zpracování.
David: Raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro vaření a smažení.
Désirée: Polopozdní odrůda s červenou slupkou, vhodná pro pečení a smažení.
Dicolora: Raná odrůda s barevnou dužninou, atraktivní pro speciality.
Dominátor: Poloraná odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro průmyslové zpracování.
Dominika: Raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro vaření a pečení.
Doubrava: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči chorobám, vhodná pro ekologické pěstování.
Emina: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a smažení.
Fabia: Poloraná odrůda s vysokým obsahem sušiny, vhodná pro výrobu chipsů.
Finka: Velmi raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro rychlou sklizeň.
Flavia: Raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro vaření a pečení.
Gabreta: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči plísni bramborové.
Granada: Poloraná odrůda pro přímý konzum, varný typ B.
Granola: Poloraná odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Innovator: Polopozdní odrůda s velkými hlízami, vhodná pro výrobu hranolek.
Janet: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Jasmina: Poloraná odrůda s krátce oválnými hlízami, stabilní barva po uvaření.
Jelly: Polopozdní odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Jindra: Raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro vaření a smažení.
Julinka: Velmi raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro letní konzumaci.
Kariera: Poloraná odrůda s vysokým obsahem škrobu, vhodná pro průmyslové zpracování.
Karin: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Karo: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči chorobám, vhodná pro ekologické pěstování.
Katy: Velmi raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro rychlou sklizeň.
Keřkovské rohlíčky: Tradiční česká odrůda s protáhlými hlízami, vhodná pro vaření.
Lada: Raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro vaření a pečení.
Laura: Poloraná odrůda s červenou slupkou, vhodná pro vaření a smažení.
Liliana: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Lilly: Velmi raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro letní konzumaci.
Lydia: Poloraná odrůda s vysokým obsahem sušiny, vhodná pro výrobu chipsů.
Madona: Raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro vaření a smažení.
Magda: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči plísni bramborové.
Manuka: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Marabel: Raná odrůda s vynikající chutí, varný typ BA-B.
Marcela: Polopozdní až pozdní odrůda, varný typ B, odolná proti chorobám.
Marena: Poloraná odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Mariannka: Velmi raná odrůda pro přímý konzum, varný typ B.
Milva: Raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro vaření a pečení.
Miranda: Poloraná odrůda s vysokým obsahem škrobu, vhodná pro průmyslové zpracování.
Monalisa: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Monika: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči chorobám, vhodná pro ekologické pěstování.
Mozart: Polopozdní odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Opal: Raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro vaření a smažení.
Ornella: Velmi raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro letní konzumaci.
Oskava: Poloraná odrůda s vysokým obsahem sušiny, vhodná pro výrobu chipsů.
Pardál: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Platan: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči plísni bramborové.
Popular: Raná odrůda vhodná pro zpracování na lupínky.
Poutník: Poloraná odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Prada: Velmi raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro rychlou sklizeň.
Presto: Raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro vaření a pečení.
Priamos: Poloraná odrůda s vysokým obsahem škrobu, vhodná pro průmyslové zpracování.
Primarosa: Velmi raná odrůda s červenou slupkou, vhodná pro letní konzumaci.
Radana: Velmi raná odrůda s červenou slupkou, vysoká odolnost proti virovým chorobám.
Radmila: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Rafaela: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči chorobám, vhodná pro ekologické pěstování.
Red Anna: Raná odrůda s červenou slupkou, vhodná pro vaření a smažení.
Regent: Polopozdní odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Respect: Poloraná odrůda s vysokým obsahem sušiny, vhodná pro výrobu chipsů.
Roberta: Raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro vaření a smažení.
Roňa: Velmi raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro letní konzumaci.
Rosara: Velmi raná odrůda s červenou slupkou, vhodná pro vaření a saláty.
Sagitta: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči plísni bramborové.
Saline: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Samantana: Poloraná odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Sanjava: Velmi raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro rychlou sklizeň.
Sarion: Raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro vaření a pečení.
Satina: Poloraná odrůda s vysokým obsahem škrobu, vhodná pro průmyslové zpracování.
Secura: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Solo: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči chorobám, vhodná pro ekologické pěstování.
Starne: Polopozdní odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Stiletto: Raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro vaření a smažení.
Suzan: Velmi raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro letní konzumaci.
Val Blue: Poloraná odrůda s modrou dužninou, atraktivní pro speciality.
Val Red: Poloraná odrůda pro přímý konzum, varný typ B.
Valda: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Valetta: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči plísni bramborové.
Valfi: Poloraná odrůda s fialovou dužninou, atraktivní pro speciality.
Valkýra: Raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro vaření a smažení.
Valmína: Raná odrůda pro přímý konzum, varný typ AB.
Valmont: Polopozdní odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Valy: Velmi raná odrůda s žlutou dužninou, vhodná pro letní konzumaci.
Velox: Velmi raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro rychlou sklizeň.
Velur: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.
Verdi: Poloraná odrůda s vysokým obsahem škrobu, vhodná pro průmyslové zpracování.
Verne: Poloraná odrůda s vysokou odolností vůči chorobám, vhodná pro ekologické pěstování.
Voyager: Polopozdní odrůda s vysokým výnosem, vhodná pro dlouhodobé skladování.
Vysočina: Raná odrůda s kulatými hlízami, vhodná pro vaření a smažení.
Westamyl: Poloraná odrůda s vysokým obsahem škrobu, vhodná pro výrobu škrobu.
Zuza: Poloraná odrůda pro přímý konzum, varný typ B.
Žofie: Raná odrůda s oválnými hlízami, vhodná pro vaření a pečení.