Odrůdy česneku

Nejpěstovanějšími odrůdami česneku v České republice jsou tyto: Lukan, Jovan, Blanin, Bjetin a Matin. Tyto odrůdy se liší podle barvy, tvaru, počtu a chuti stroužků.

Pokud chcete vypěstovat česnek, musíte si vybrat odrůdu podle toho, kdy ji chcete sázet a sklízet. Ozimé odrůdy se sází na podzim a sklízí se v létě následujícího roku. Jarní odrůdy se mohou sázet jak na jaře, tak už na podzim.

Další odrůdy jsou např. Vekan, Stanik, Slavin, Mirka, Japo II. Oblíbené výrobky z česneku jsou česneková polévka, česneková pomazánka, česnekový dresink, česnekové brambory, česnekový chléb a česneková tinktura.

Paličák nebo nepaličák?

Nepaličáky jsou odrůdy česneku, které nevytvářejí květní stvol. Mají lepší skladovatelnost a výnosnost než paličáky. Paličáky jsou odrůdy česneku, které vytvářejí květní stonek s drobnými pacibulkami. Paličáky mají větší obvodové stroužky uspořádané pravidelně kolem květního stvolu. Nepaličáky mají drobnější stroužky uspořádány nepravidelně. Paličáky mají horší skladovatelnost než nepaličáky. Paličáky se většinou pěstují jako ozimé. Nepaličáky mohou být ozimé i jarní.

Podrobnější popis jednotlivých odrůd

Česnek Lukan

Česnek Lukan je ozimý širokolistý nepaličák. To znamená, že se sází na podzim a nevytváří květní stvol. Cibule jsou šedobílé barvy, někdy s fialovou kresbou. Tvoří 8-17 stroužků, které jsou světle hnědé a nepravidelně uspořádané. Chuť je ostrá a ušlechtilá. Je to velmi výnosná a adaptabilní odrůda, která se dobře skladuje.

Česnek Jovan – chuťová ikona

Česnek Jovan je ozimý fialový paličák. To znamená, že se sází na podzim a vytváří květní stvol. Cibule jsou fialové barvy a tvoří 4-6 velkých stroužků. Chuť je velmi ostrá. Je to jedna z nejstarších českých odrůd, která je odolná vůči mrazu a dobře se skladuje. Je určena především pro zahrádkáře jako doplněk sortimentu.

Jeho pozdní sklizeň (kolem 25. července) zajišťuje plné vyzrání cibulí, což se pozitivně projevuje na skladovatelnosti přesahující 300 dní.

Česnek Blanin

Česnek Blanin je ozimý paličák. To znamená, že se sází na podzim a vytváří květní stvol. Cibule jsou bílé barvy a tvoří 8-10 stroužků. Chuť je ostrá. Je to velmi výnosná odrůda, která je odolná vůči houbomilce česnekové a dobře se skladuje. Je vhodná pro lidi s problémy se žlučníkem. Je nenáročná na pěstování a typy půdy.

Cibule o hmotnosti 50-70 g obsahuje 6-10 stroužků s charakteristickou ostrou, ale neagresivní chutí[2][13]. Sklizeň probíhá od poloviny června, přičemž skladovatelnost při 2-4 °C přesahuje 9 měsíců.

Česnek Benátčan

Benátčan je česká pozdní odrůda ozimého širokolistého nepaličáku, ale dá se sázet i na jaře. Cibule jsou velké, ploše kulovité a nepravidelného tvaru s čistě bílou obalovou suknicí. Stroužky jsou uspořádány nepravidelně, jsou velké, v počtu 12–18. Listy jsou středně dlouhé, vzpřímené a sytě zelené, rostliny jsou mohutné. Benátčan je velmi výnosná odrůda s velmi vysokou skladovatelností, až 24 měsíců. Sklizeň probíhá začátkem srpna, a i při opožděné sklizni se nerozpadá1. Chuť je velmi příjemná, ostrá a ušlechtilá.

Choroby a škůdci česneku

Nejvýznamnější patogeny v českých podmínkách:

  1. Houbomilka česneková (Suillia univittata) – zejména u jarních výsadeb
  2. Fuzariová hniloba – redukuje výnosy až o 40 %
  3. Virová mozaika – přenášená mšicí Myzus persicae

Odrůdy jako Blanin II a Benátčan vykazují přirozenou rezistenci vůči houbomilce díky pozdnímu rašení listů.

Gastronomické a ekonomické aspekty

Chuťové profily

Chromatografické analýzy odhalily odlišnosti v těkavých sloučeninách:

  • Bjetin: Dominance allylthiolu (38 %) a diallyldisulfidu (27 %)
  • Havran: Vysoký podíl methylallyltrisulfidu (41 %)
  • Anton: Vyvážený poměr mono- a polysulfidů

Tyto rozdíly determinují kulinářské využití – zatímco Bjetin exceluje v tepelné úpravě, Anton je preferován pro fresh použití.

Tržní trendy

Podle dat Českého statistického úřadu (2024) tvoří české odrůdy:

  • 68 % domácí produkce
  • 42 % exportního objemu do EU

Průměrná maloobchodní cena se pohybuje v rozmezí 150-290 Kč/kg dle odrůdy

Perspektivy a výzvy

Šlechtitelské priority

  1. Zvýšení tolerance vůči abiotickým stresům (extrémní srážky, teplotní výkyvy)
  2. Biofortifikace selenem a zinkem
  3. Optimalizace mechanizovatelnosti sklizně

Nové odrůdy jako Tantal a Tristan vykazují 15-20% vyšší výnosy v podmínkách klimatické změny

Genofondová ochrana

Národní program ochrany genetických zdrojů aktuálně eviduje 23 tradičních odrůd, přičemž 8 z nich je zařazeno do kriticky ohrožené kategorie.

Závěr: České česnekové odrůdy představují unikátní kombinaci tradičního šlechtitelství a moderních agrotechnologií. Jejich další rozvoj bude klíčový pro udržení potravinové soběstačnosti a exportní pozice v EU.